evden eve nakliyat, araç kiralama

Röle Nedir? Nasıl Çalışır?

Röle Nedir? Nasıl Çalışır?

relay_röle

 

Röle elektriksel olarak kontrol edilebilen bir anahtarlama elemanıdır. Elektromanyetizmayla çalışan rölenin tahtı yarı iletken teknolojisinin gelişmesiyle beraber transistör ve mosfet’ler tarafından sallanmış olsa da hala yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. AC ve DC gerilim çeşitlerine göre farklı çeşitleri bulunmaktadır.

 

Yapısı
 
Çok basit bir yapısı olan rölenin 4 temel parçası vardır;
 
• Elektromıknatıs
• Bobin
• Yay
• Elektrik kontakları

 
Çalışması
 
Rölenin çalışmasına geçmeden önce elektrikte kullanılan NO ve NC kontakları bilmek gerekir.

 
NO kontak: Normalde açık kontak demektir. Açık devredir. Lojik 0 anlamına gelir.
NC kontak: Normalde kapalı kontak demektir. Kapalı devredir. Lojik 1 anlamına gelir.

 
Röleler NO, NC kontaklı olabileceği gibi her iki kontak çeşidini barındıran röleler de bulunmaktadır. En basit olarak bir tek NO kontağı olan rölenin çalışmasını anlatacak olursak;

 
Rölenin NO uçlarının bir lambayı kontrol ettiğini düşünürsek. Rölenin bobin uçlarına enerji verilmediğ sürece yayın etkisiyle kontaklar hep açık kalacak ve lamba yanmayacaktır. Fakat rölenin bobin uçlarına enerji verildiğinde oluşan manyetik alanla elektromıknatıs çalışacak ve kontak kapanacaktır. Böylece lamba yanacaktır. Bobin uçlarına verilen gerilim kesildiğinde yayın etkisiyle kontak geri çekilecek ve böylece lamba sönecektir.

 
Kullanım Alanları
 
Röleler yüksek akımları anahtarlayabildikleri için yüksek akımlı uygulamalarda yaygın olarak kullanılırlar. Anahtarlama frekansları düşük olduğundan ve hızlı anahtarlama yapamadıklarından daha çok yavaş anahtarlama yapılacak uygulamalarda kullanılırlar.

 
 

Kaynak: Bu yazı “www.elektrikce.com” sitesinden alınmıştır.

Yorumla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Beylikdüzü escort,